Vanliga besvär

Ont i nacken? Problem med ryggen? Tennisarmbåge? Det finns många olika typer av smärta som kan uppstå av till exempel fysisk aktivitet eller mycket stillasittande. Hos oss får du rätt behandling för att bli av med smärtan och minska risken för att problemen dyker upp igen. Här kan du läsa mer om vanliga besvär.


Nackspärr

En plötslig smärta i nacken och svårigheter att vrida på huvudet, nackspärr, kan uppkomma i dagliga situationer helt utan förvarning. Nackspärr kan ha många anledningar, som till exempel ensidiga arbetsställningar, fel madrass eller kudde, kyliga drag eller skador.

Smärtan beror oftast på att lederna mellan kotorna i nacken fastnar, vilket orsakar kramp i musklerna runt omkring. Området kan bli irriterat och svullet och smärtan kan stråla ut till andra kroppsdelar, oftast till axeln och armen, medan huvudvärk också kan vara en bieffekt.

En naprapat behandlar nackspärr genom uppmjukning och stretching av musklerna, för att återfå rörligheten i nacken. Snabba och precisa tryck och justeringar förbättrar rörligheten i de låsta lederna och avlägsnar smärtan.


Ryggskott & Ischias

När du plötsligt eller gradvis får ont i ländryggen kan det vara ryggskott. Smärtan tilltar i vissa rörelser, till exempel när du böjer dig framåt. Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar, men oftast finns ingen tydlig orsak. Ibland strålar värken ned över skinkor och höfter och kallas då ischias.

Nästan alla blir besvärsfria inom några veckor utan specifik behandling. Du kan däremot behöva smärtlindrande behandling för att kunna röra dig normalt. Naprapaten masserar då musklerna i ländryggen och sätet och får dessa att slappna av så att rörligheten återfås och blodcirkulationen ökar. Tens, laser och akupunktur är andra effektiva behandlingsmetoder.


Spänningshuvudvärk & Migrän

Den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Den är ofarlig, inte särskilt svår och går oftast över av sig själv. Huvudvärken kan bero på spända muskler, men kan även utlösas av trötthet, stress eller känslomässiga påfrestningar, som oro och stark koncentration. Problem med käkleder, bett eller tänder kan också leda till värk i käk- och tinningsmuskler.

Vid spänningshuvudvärk är det vanligt att ha en dov eller tryckande dubbelsidig värk. Smärtan brukar vara återkommande och varar från timmar till dagar.

Är besvären svåra kan du få naprapatbehandling i form av akupunktur, avspänning, elektrisk stimulans, tens eller annan elterapi. Behandling av muskulaturen runt tinningarna, ögonen, halsen och käken får dessa att slappna av och den ökade blodcirkulationen forslar bort mjölksyra och slaggprodukter, vilket brukar hjälpa mot huvudvärken.


Golfarmbåge

Vid golfarmbåge gör det ont vid armbågens insida. Det kan vara svårt att böja armen samt greppa föremål, till exempel tunga matkassar. Golfarmbåge är mycket vanligt förekommande hos idrottsutövare, speciellt från olika kastgrenar.

Golfarmbåge beror i många fall på en långvarig överansträngning vid det område där handledens och fingrarnas böjmuskler fäster. Karakteristiskt för golfarmbåge är smärta och ibland svullnad på armbågens insida vid belastning av handen och armen och ibland kan smärtutstrålning till underarmen eller axeln uppstå.

Golfarmbåge behandlas oftast med massage och stretching, så kallad mjukdelsbehandling, samt med manipulation och pressur av triggerpunkter (muskelknutor). I de fall där en inflammation misstänks, är laser eller ultraljud effektiva behandlingar.


Musarm & Tennisarmbåge

Musarm, eller tennisarmbåge, är en inflammation i muskelfästet på armbågens utsida. Smärta upplevs oftast på armbågens ovansida, men det kan även göra ont i armbågen när du sträcker handleden genom att böja handen uppåt.

Smärtan beror på en överansträngning av handleden, som leder till att inflammation uppstår i muskelfästet på utsidan av armbågen. Både musarm och tennisarmbåge kan uppstå vid ensidiga aktiviteter, som till exempel målning, handarbete eller datoranvändande.

Effektiva behandlingar är laser, ultraljud och akupunktur, vilka lugnar ner området. Vid musarm och tennisarmbåge är det viktigt att förstå orsaken så att förebyggande förbättringar av vardagen kan göras, till exempel på arbetsplatsen.


Muskelspänningar

De flesta har någon gång upplevt smärta i axlar och nacke. Det kan bero på stelhet i musklerna efter att ha suttit länge, exempelvis framför datorn. Vid den vanligaste formen av ont i nacken har man oftast besvär av stela och ömma muskler, med värk och minskad rörlighet. Ofta kan man inte säga exakt vad besvären beror på, men övrig stelhet, stress och oro kan ge en ökad spänning i musklerna i halsrygg, skuldror och bröstkorg, vilken i sin tur kan ge upphov till smärta. För det mesta går smärtan över av sig själv.

En naprapatbehandling går ut på att få musklerna att slappna av. Mjukare metoder som massage, stretching och uppmjukning av musklerna syftar till att återfå rörligheten, som med snabba, preciserade tryck och justeringar förbättras.