Våra behandlingar

Våra behandlingar

Massage, akupunktur eller stretching. Vad är egentligen det bästa för dig? Vi gör alltid en grundlig analys av dina problem för att kunna ge dig den bästa möjliga behandlingen. Här kan du läsa mer om våra behandlingar samt hur vi arbetar för att hjälpa dig bli av med smärtan och bli återställd till full rörelse så fort som möjligt.


Massage

Massage har många positiva effekter, som ökad blod- och lymfcirkulation i musklerna och en avslappnande känsla. Dessutom anses massage påskynda kroppens naturliga läkningsprocesser, ha en lugnande effekt på nervsystemet, samt förebygga skador. Massage frigör även endorfiner som är kroppens eget smärtstillande ämne.

Massage bearbetar muskelfibrer, senor och ligament och löser upp spänningar och eventuell ärrvävnad, från tidigare skador. Massage motverkar stress, ökar koncentrationsförmågan och det allmänna välbefinnandet. Många upplever även att sömnen förbättras.


Stretching

Stretching är alltid bra om övningarna utförs korrekt med kontroll och kunskap om musklernas fästen, så att inte lederna överansträngs. Stretching har en rad positiva effekter och stimulerar, likt massage, kroppens naturliga återhämtningsförmåga.

Stretching motverkar träningsvärk, vilket är mjölksyrerester som kvarstår i musklerna efter träning. För att motverka stelhet är 25-30 sekunder, 3 gånger per muskel en bra riktlinje.

Stretching medför ökad rörlighet, vilket är viktigt för alla idrottare. Strama och spända muskler kan leda till irritation och på längre sikt skador på muskelfästen och blodkärl. Genom regelbunden stretching ökar rörligheten medan risken för muskelbristningar och skador på senor minskar.


Triggerpunktsbehandling

Triggerpunkter kallas i dagligt tal för muskelknutar och innebär att ett smärtande område hör samman med en triggerpunkt någon annanstans på kroppen. Detta kallas refererad smärta. En utbildad naprapat vet vilka punkter som hör samman med vilka områden och kan således behandla ursprunget till smärtan.

Triggerpunkter är vanligtvis känsliga för tryck och kan utstråla en skarp, intensiv smärta. De behandlas oftast med pressur, akupunktur, stretching och massage.

Har du smärta kan muskeln vara svår att stretcha själv. Vid pressur eller akupunktur erhåller muskeln syrerikt blod och slaggprodukter transporteras bort. Muskeln slappnar av, smärtan avtar och försiktiga stretchövningar är möjliga.


Akupunktur

Akupunktur innebär att tunna, sterila nålar sticks in i huden på särskilda punkter. Akupunktur kom till Sverige på 1960-talet men har använts inom traditionell kinesisk medicin i tusentals år. I Sverige används akupunktur som smärtstillande och i viss utsträckning inom hälso- och sjukvården.

Till skillnad från kinesisk akupunktur utgår svensk akupunktur inte från energiflöden, utan anses ge en lokal hämning av smärtsignaler i ryggmärgen, och innebär att bestämda punkter på kroppen stimuleras, så att kroppens egna smärtstillande ämnen, endorfiner, kan bildas och frigöras.


Manipulation & mobilisering

Manipulation kan utföras av en legitimerad naprapat eller kiropraktor, som justerar en led för att återfå dess naturliga funktion. Med ett snabbt tryck i bestämda lägen, ökar naprapaten rörligheten i leden vilket leder till att de omkringliggande musklerna slappnar av.

Mobilisering har samma syfte som manipulation, men istället för ett snabbt tryck, får leden och musklerna arbeta i ett ytterläge. Mobilisering är en mjukare variant av manipulation och är ett bra alternativ för den som letar en mildare behandling.