Vanliga besvär

Nackspärr

En plötslig smärta i nacken och svårigheter att vrida på huvudet, nackspärr, kan uppkomma i det mest dagliga situationer helt utan förvarning. Det finns många olika anledningar till varför nackspärr uppkommer. Vanligtvis kan det bero på ensidiga arbetsställningar, fel madrass eller kudde, kyliga drag, med mera.

Smärtan beror för det mesta på att lederna mellan kotorna i nacken fastnar och kramp uppstår i musklerna runt dessa. Området kan därför bli irriterat och svullet, och smärtan kan stråla ut till andra kroppsdelar, oftast till axeln och armen, men huvudvärk kan också vara en bieffekt.

En naprapat behandlar nackspärr genom uppmjukning och stretching av musklerna. Detta syftar till att återfå rörligheten i nacken. Snabba och precisa tryck och justeringar förbättrar rörligheten i de låsta lederna.

Ryggskott & Ischias

Ryggskott är när du plötsligt eller gradvis får ont i ländryggen. Smärtan tilltar i vissa rörelser, till exempel när du böjer dig framåt. Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar, men oftast finns ingen klar orsak. Ibland strålar värken ned över skinkor och höfter och kallas då ischias.

Nästan alla blir besvärsfria inom några veckor. Däremot kan du behöva behandling som lindring mot smärtan. Naprapaten masserar då musklerna i ländryggen och sätet och får dessa att slappna av så att rörligheten återfås och blodcirkulationen ökar. Tens, laser och akupunktur är också väldigt effektiva behandlingsmetoder.

Spänningshuvudvärk & Migrän

Den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Den är ofarlig och inte särskilt svår, och går oftast över av sig själv. Huvudvärken kan bero på spända muskler, men kan även utlösas av trötthet, stress eller känslomässiga påfrestningar, som oro och stark koncentration. Problem med käkleder, bett eller tänder kan leda till värk i käk- och tinningmusklerna.

Vid spänningshuvudvärk är det vanligt att ha en dov, eller tryckande dubbelsidig värk. Smärtan brukar vara återkommande och varar från timmar till dagar.

Är besvären svåra går det av naprapat att få behandling i form av akupunktur, avspänning, elektrisk stimulans, tens eller annan elterapi. Behandling av muskulaturen runt tinningarna, ögonen, halsen och käken får dessa att slappna av och den ökade blodcirkulationen forslar bort mjölksyra och slaggprodukter.

Golfarmbåge

Vid golfarmbåge gör det ont vid armbågens insida. Det kan vara svårt att böja armen och att greppa föremål, till exempel tunga matkassar. Golfarmbåge är mycket vanligt förekommande hos idrottsutövare, speciellt från olika kastgrenar.

Golfarmbåge beror i många fall på en långvarig överansträngning vid det område där handledens och fingrarnas böjmuskler fäster. Karakteristiskt för golfarmbåge är smärta och ibland svullnad på armbågens insida vid belastning av handen och armen och ibland kan smärtutstrålning till underarmen eller axeln uppstå.

Golfarmbåge behandlas oftast med massage och stretching, så kallad mjukdelsbehandling, och även med manipulation och pressur av triggerpunkter (muskelknutor). I de fall där en inflammation misstänks, är laser eller ultraljud effektiva behandlingar.

Musarm & Tennisarmbåge

Musarm, eller tennisarmbåge är en inflammation i muskelfästet på armbågens utsida. Smärta upplevs oftast på armbågens ovansida, men det kan även göra ont i armbågen när du sträcker handleden genom att böja handen uppåt.

Smärtan beror på en överansträngning av handleden, som leder till att en inflammation uppstår i muskelfästet på utsidan armbågen. Musarm och tennisarmbåge kan uppstå vid ensidiga aktiviteter till exempel målning, handarbete eller datoranvändande.

Behandlingar som är effektiva är laserbehandling, ultraljud och akupunktur, vilka lugnar ner området. Vid musarm och tennisarmbåge är det viktigt att förstå orsaken så att förebyggande förbättringar av vardagen, till exempel på arbetsplatsen, kan göras.

Muskelspänningar

De flesta har någon gång upplevt smärta i axlar och nacke. Det kan bero på stelhet i musklerna efter att ha suttit länge, exempelvis framför datorn. Vid den vanligaste formen av ont i nacken har man oftast besvär av stela och ömma muskler, med värk och minskad rörlighet. Ofta kan man inte säga exakt vad besvären beror på, men övrig stelhet, stress och oro kan ge en ökad spänning i musklerna i halsrygg, skuldror och bröstkorg, vilken i sin tur kan ge upphov till smärta. För det mesta går smärtan över av sig själv.

En naprapatbehandling går ut på att få musklerna att slappna av. Mjukare metoder som massage, stretching och uppmjukning av musklerna syftar till att återfå rörligheten, som med snabba, preciserade tryck och justeringar förbättras.